Minst 3-4 timmars mobilanvändande varje dag! Den digitala världen har hackat sig djupt in i nutidsmänniskan – och vi anpassar oss… men hur mycket klarar vi egentligen av och vad ger detta för men i det långa loppet?!
Psykiatikern Anders Hansen är aktuell med ännu en bok, denna gång ”Skärmhjärnan”.
Fokus är 2010-talets eviga diskussionsämne – skärmtiden och vår ständigt uppkopplade närvaro.
– Vi behöver förstå att vi befinner oss i en konstig värld utifrån vad vi är skapta till och utvecklade för. Under 99% av tiden här på jorden har ju faktiskt människan varit jägare och samlare, säger Anders Hansen.
Vad visar oss då forskningen inom området?
Vi vet att sömnen och koncentrationen påverkas och att skärmarna driver stress. Men hur detta kommer påverka våra hjärnor på lång sikt är ännu för tidigt att avgöra. Den digitala världen utnyttjar en sårbarhet hos människan, menar Anders Hansen. Det behövs en medvetenhet och förståelse, för att kunna angripa frågan på ett klokt och konstruktivt sätt.
För att motverka de negativa konsekvenserna av alltför mycket skärmtid, vill Anders Hansen hänvisa till sin förra bok Hjärnstark. I den påvisade han hur viktig fysisk aktivitet och träning är – vi blir både smartare, stressen minskar och vi stärker vår koncentration.
Några tips från Anders Hansen och Workpoint, för att minska skärmtiden.
– Luras inte av ”lockelse-funktionerna” på sociala medier, som ”likes” osv.
– Träna på att aktivera flygplansläge minst 3-4 timmar per dag.
– Lämna mobilen eller surfplattan utanför sovrummet.
– Stäng av mobilen när du äter eller ser en film.
– Sätt upp hälsosamma och rimliga rutiner på ditt företag för samtal och mail under
semester, helger eller kvällar… och chefer, föregå med gott exempel!
Vår digitala verklighet är här för att stanna – och utvecklas – vilket är helt fantastiskt, men det svenska ordet ”måtta” är viktigt för att vi som människor ska fortsätta må bra och vara effektiva i vår vardag!